Sell in May and go away
Sell in May and go away :«Πούλησε το Μάιο και φύγε»είναι ένα παλιό ρητό στο χώρο του χρηματιστηρίου που αναφέρεται στη σύσταση οι επενδυτές να πουλήσουν τις μετοχές τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να αποφύγουν μια πιθανή πτώση.
Αυτό βασίζεται στο γεγονός πως τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο – Ιούλιο και Αύγουστο παρατηρείται ότι υπάρχει χαμηλότερη δραστηριότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και αυτό γιατί υπάρχει η άποψη ότι οι επενδυτές μπορεί να αποσύρονται για διακοπές και να επικεντρώνονται λιγότερο στην εμπορία μετοχών και άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων.
Με αποτέλεσμα η αγορά να μπορεί να παρουσιάσει χαμηλότερη ροή κεφαλαίου και να έχει τάσεις προς την πτώση.
Το ρητό συνεχίζει λέγοντας «But remember to come back in September» (αλλά θυμηθείτε να επιστρέψετε τον Σεπτέμβριο).Ένας επενδυτής που πούλησε τις μετοχές του τον Μάιο θα αγόραζε ξανά μετοχές στο τέλος του καλοκαιριού ή στην αρχή του φθινοπώρου επειδή η καλοκαιρινή περίοδος παρουσιάζει συνήθως μικρότερη ανάπτυξη από άλλες εποχές του έτους.
Το ρητό αυτό προήλθε όχι από την Wall Street αλλά από το Λονδίνο όπου αρχικά έλεγε «sell in May and go away,come back on St. Leger’s Day» όπου αναφέρεται σε μια ιπποδρομία,καθώς το St. Leger Stakes είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγώνες ιπποδρομίας στην Αγγλία και διεξάγεται προς το τέλος Σεπτεμβρίου.
Το συγκεκριμένο ρητό δεν αποτελεί απόλυτο κανόνα ή εγγύηση για την απόδοση των αγορών και βασίζεται σε μια παρατήρηση της ιστορικής τάσης της αγοράς μετοχών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, η αξία και η αξιοπιστία αυτής της στρατηγικής είναι αμφιλεγόμενη και προκύπτει από παρατηρήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν όπου δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για την αξιοπιστία της στρατηγικής αυτής.
Οι αγορές μετοχών είναι πολύπλοκες και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως : οικονομικά νέα, πολιτικές εξελίξεις, οικονομικές συνθήκες και γενικές τάσεις της αγοράς.
Οι επενδυτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψην τους αυτούς τους παράγοντες και να εξετάζουν την παγκόσμια κατάσταση πριν πάρουν αποφάσεις για τις επενδύσεις τους.
Επιπλέον, η στρατηγική “Sell in May and go away” μπορεί να ισχύει σε ορισμένα έτη ή σε συγκεκριμένες αγορές, αλλά να μην ισχύει σε άλλες περιπτώσεις.
Δεν υπάρχει απόλυτος κανόνας για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσετε από τις αγορές και πότε να ξανά επιστρέψετε.
Όπως όλες οι στρατηγικές έτσι και αυτή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.
Παρακάτω θα παρουσιάσω ποια κατά τη γνώμη μου είναι αυτά
Στα θετικά για κάποιον που ακολουθεί αυτό το ρητό είναι :
1) Η μείωση του ρίσκου:
Κατά μέσο όρο, οι καλοκαιρινοί μήνες όπως προείπαμε (ειδικά ο Αύγουστος) έχουν εμφανίσει χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με άλλους μήνες. Αποφεύγοντας την επένδυση σε αυτή την περίοδο, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι μειώνουν το ρίσκο τους στην αγορά.
2) Αποφυγή ανοδικών/καθοδικών τάσεων:
Η αγορά μετοχών μπορεί να εμφανίσει ανοδικές ή καθοδικές τάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω διάφορων παραγόντων, όπως η επίδραση των διακοπών και η χαμηλότερη εμπορική δραστηριότητα. Με τη στρατηγική αυτή, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι αποφεύγουν αυτές τις πιθανές αναταράξεις και τις πιθανές απώλειες.
3)Ευκαιρίες για κερδοσκοπία:
Η αποχώρηση από την αγορά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να παρέχει ευκαιρίες για κερδοσκοπία σε άλλες επενδύσεις
4)Αποφυγή επιπτώσεων αρνητικών γεγονότων:
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να συμβούν αρνητικά γεγονότα που επηρεάζουν τις αγορές, όπως γεωπολιτικές αναταράξεις ή οικονομικές κρίσεις. Αν αποφασίσετε να αποχωρήσετε από την αγορά κατά τον Μάιο, μπορείτε να αποφύγετε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις αυτών των γεγονότων.Βέβαια αυτός ο κίνδυνος υπάρχει σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους.
5)Απελευθέρωση κεφαλαίων:
Η στρατηγική “Sell in May” μπορεί να σας επιτρέψει να απελευθερώσετε κεφάλαια, τα οποία μπορείτε να επανεπενδύσετε σε άλλες ευκαιρίες αργότερα, όταν η αγορά θεωρείται πιο ευνοϊκή.
6)Ανάπαυση και αναζωογόνηση:
Η απόσυρση από την αγορά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές μια περίοδο ηρεμίας και αναζωογόνησης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες.
Πάμε να δούμε και ορισμένα αρνητικά της στρατηγικής αυτής :
1)Χαμένες ευκαιρίες:
Αποχωρώντας από την αγορά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενδέχεται να χαθούν τυχόν ευκαιρίες κέρδους που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.Ορισμένες φορές, οι αγορές μπορούν να εκπληρώσουν αναμενόμενες αποδόσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η στρατηγική “Sell in May” θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμένα κέρδη.
2)Ανεπάρκεια χρονικής αγοράς:
Αν αποφασίσετε να αποχωρήσετε από την αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτήσετε ξανά είσοδο σε ένα κατάλληλο σημείο. Οι αγορές μπορεί να αναπτύσσονται και να αλλάζουν συνεχώς και η αποχώρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να σας αφήσει πίσω από τις εξελίξεις.
3)Αβεβαιότητα στο χρονικό πλαίσιο:
Παρά το γεγονός ότι η στρατηγική “Sell in May and go away” είναι ένα κοινό φαινόμενο, δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση για την ακρίβεια ή την αποτελεσματικότητά της.Οι αγορές μπορεί να εξελιχθούν διαφορετικά κάθε χρόνο και να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες.Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αβεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής.
4)Επιπτώσεις φορολογίας και κόστος συναλλαγής:
Η συνεχής απόσυρση και επανείσοδος στην αγορά μπορεί να συνεπάγει επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις και κόστη συναλλαγής.Κάθε φορά που αγοράζετε ή πωλείτε μετοχές, υπάρχουν φόροι κερδών και άλλα έξοδα που σχετίζονται με τις συναλλαγές.Επίσης, η συχνή αλλαγή θέσης μπορεί να αυξήσει το συνολικό κόστος των συναλλαγών και να μειώσει τα καθαρά κέρδη που επιτυγχάνετε.
Αυτά είναι ορισμένα από τα θετικά και αρνητικά που πρέπει να ληφθούν υπόψην κατά την εφαρμογή της στρατηγικής “Sell in May and go away”.
Είναι σημαντικό να εξετάσετε τις προσωπικές σας συνθήκες, την ανοχή στον κίνδυνο και τους στόχους επένδυσής σας προτού αποφασίσετε να εφαρμόσετε οποιαδήποτε στρατηγική.