Υπάρχουν κάποιες αναλογίες στη φύση που μπορούν να περιγράψουν πράγματα σε μικροεπίπεδο, όπως τα άτομα, οι σχηματισμοί γαλαξιών και άλλα. Μία από αυτές είναι η χρυσή τομή.
Συμβολίζουμε τη χρυσή τομή με το ελληνικό κεφαλαίο “Φ” ή μερικές φορές με το μικρό “φ”. Χρησιμοποιούμε αυτό το σύμβολο επειδή το “Φi” είναι ένας άρρητος αριθμός χωρίς τέλος, όπως το “π”. (Φ = 1.618033988749895…)
Μια πολύ ενδιαφέρουσα χρήση αυτών των σταθερών της φύσης είναι στο εμπόριο. Δεδομένου ότι μπορούμε να τις βρούμε παντού γύρω μας, αυτές οι αναλογίες υπάρχουν και στις αγορές.
Η ανάλυση Fibonacci και τη χρυσή τομή.
Ο Λεονάρντο της Πίζας, Λεονάρντο Φιμπονάτσι ή απλά Φιμπονάτσι ήταν Ιταλός μαθηματικός από την Πίζα. Το παρατσούκλι Φιμπονάτσι σημαίνει απλώς “γιος του Μπονάτσι”. Γεννήθηκε γύρω στο 1170 και, όπως ανέφερα, ήταν γιος του Ιταλού εμπόρου Guglielmo Bonacci. Όταν ήταν μικρό παιδί ταξίδεψε με τον πατέρα του στη Βόρεια Αφρική και γνώρισε το ινδο-αραβικό αριθμητικό σύστημα (οι αριθμοί που όλοι χρησιμοποιούμε σήμερα). Καθώς επέστρεψε στην Ιταλία, έκανε αυτό το σύστημα δημοφιλές στον δυτικό κόσμο λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του στο εμπόριο, την τήρηση βιβλίων και την εμπορία. Στο βιβλίο του “Liber Abaci” (1228), ο Φιμπονάτσι γράφει για το νέο αριθμητικό σύστημα, τα πλεονεκτήματά του έναντι του ρωμαϊκού αριθμητικού συστήματος, αλλά και για την “ακολουθία Φιμπονάτσι”.
Η αριθμητική ακολουθία Φιμπονάτσι είναι η ακόλουθη…
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597… κλπ.
Ξεκινάμε από το 0, 1, 1 και στη συνέχεια προσθέτουμε τον τελευταίο αριθμό στον προηγούμενο για να βρούμε τον επόμενο. Στην περίπτωση αυτή 1+1=2, μετά 1+2=3, 2+3=5 κ.λπ.
Χρυσή τομή
Μέσω της ακολουθίας Fibonacci, μπορούμε να εξάγουμε τη χρυσή τομή.
Αν διαιρέσουμε έναν αριθμό με τον προηγούμενο, βρίσκουμε πάντα 1,618… τη χρυσή τομή. Έτσι, 34/21=1.618.. 55/34=1.618..
Αντίστροφα, αν πολλαπλασιάσουμε έναν αριθμό της ακολουθίας με το 1,618.. βρίσκουμε τον επόμενο αριθμό της ακολουθίας. Έτσι, 211.618=34, 341.618=55
Τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης δημιουργούνται συχνά κοντά στις αναλογίες Fibonacci. Οι αναλογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι 0,618 ή 61,8%, 0,382 ή 38,2%, 0,50 ή 50% κ.λπ.
Εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση Fibonacci
Fibonacci Retracement
Αυτό είναι το κύριο εργαλείο Fibonacci που χρησιμοποιούν όλοι. Η κύρια χρήση του εργαλείου Fibonacci Retracement είναι η εύρεση επιπέδων στήριξης και αντίστασης με τη χάραξη μιας γραμμής τάσης μεταξύ δύο ακραίων σημείων.
Όταν σχεδιάζουμε τα αρχικά retracements πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι γραμμές Fibonacci ακολουθούν την προηγούμενη δράση των τιμών. Στη συνέχεια πρέπει να μετακινήσουμε και να τελειοποιήσουμε τα δύο σημεία, ίσως να συμπεριλάβουμε ή να εξαιρέσουμε τα wicks των κεριών και να βεβαιωθούμε ότι τα επίπεδα Fibonacci συμφωνούν με τη δράση των τιμών και τα ιστορικά σημεία στήριξης και αντίστασης.
Αυτό το εργαλείο λειτουργεί καλύτερα με τη συμπερίληψη σημαντικών κινήσεων και κενών. Με τα κενά ειδικά εάν το επίπεδο 0,50 περιλαμβάνει το κενό.
Μια άλλη συμβουλή είναι να χρησιμοποιείτε όχι το υψηλότερο σημείο ή το χαμηλότερο αλλά το δεύτερο υψηλό και το δεύτερο χαμηλό.
Κάποιοι προτείνουν να δουλεύετε από τα δεξιά προς τα αριστερά, δηλαδή να ορίζετε το δεξί σας σημείο και στη συνέχεια το αριστερό σημείο. Πολλοί όμως σχεδιάζουν το σημείο από αριστερά προς τα δεξιά. Ο αριθμός των ανθρώπων και ο τρόπος που χρησιμοποιούν τα εργαλεία τους δεν είναι πάντα ο σωστός τρόπος. Χρησιμοποιήστε και τις δύο μεθόδους και βρείτε τον τρόπο που σας βολεύει.
Σημαντικά επίπεδα:
- 0
- 0.382
- 0.5
- 0.618
- 1
Στην παραπάνω εικόνα, όρισα τα σημαντικά μου επίπεδα στο υψηλότερο και στο χαμηλότερο σημείο της τάσης.
Διαπίστωσα ότι είναι καλύτερο να εξαιρεθούν τα φυτίλια σε αυτό το παράδειγμα.
Στη συνέχεια, θα δημιουργούσα ένα πράσινο πλαίσιο μεταξύ των επιπέδων 0,6, 0,5 και 0,3. Όταν είμαστε ανοδικοί, επιδιώκουμε να κάνουμε συναλλαγές πάνω από το πράσινο πλαίσιο. Εάν εξετάζουμε μια πτωτική τάση, το πλαίσιο θα ήταν κόκκινο και θα προσπαθούσα να κάνω συναλλαγές κάτω από αυτό το επίπεδο.
Σύγκλιση: Η συμβολή είναι ο τρόπος με τον οποίο αντισταθμίζουμε την ατελή φύση της αγοράς. Η συμβολή είναι πολλά επίπεδα Fibonacci που σχεδιάζονται το ένα πάνω στο άλλο, ξεκινώντας από το ίδιο σημείο αφετηρίας. Σχεδιάζοντας αυτά τα επιπλέον επίπεδα αξιολογούμε τη σημασία των επιπέδων που σχεδιάσαμε.
Το κόκκινο βέλος παρακάτω δείχνει το ίδιο σημείο προέλευσης.
Θα μπορούσαμε αργότερα να σχεδιάσουμε τα επίπεδα συμβολής και να διαγράψουμε τις υποχωρήσεις Fibonacci, για να αποσυμφορήσουμε το διάγραμμα.
Συμπεράσματα και σκέψεις
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα εργαλεία Fibonacci μαζί με τη θεωρία Elliot Wave για τις συναλλαγές τους.
Όπως είπε ο Carl Sagan “Οι εξαιρετικοί ισχυρισμοί απαιτούν εξαιρετικές αποδείξεις” και προσωπικά δεν μπορώ να βρω τέτοιου είδους αποδείξεις για τη θεωρία Fibonacci στις συναλλαγές. Πολλά πράγματα στις συναλλαγές υπάρχουν και έχουν αποτέλεσμα απλώς επειδή πολλοί (ή αρκετοί) άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αληθινά και τα περισσότερα εργαλεία και θεωρίες είναι απλώς αυτοεκπληρούμενες προφητείες.